Marian Oprea, campion mondial, vicecampion olimpic: „Ar fi trist dacă noul stadion din Pitești nu va avea pistă de atletism”

Noua administrație a Piteștiului, noul primar, Cristian Gentea, și-a anunțat intenția ca viitorul stadion municipal din Pitești care va lua locul actualei Arene Nicolae Dobrin, să fie construit fără pista și facilitățile pentru atletism de acum. Inițaitiva a stârnit dezbateri și reacții în spațiul public, mulți piteșteni negăsind o explicație logică pentru acest demers. În acest context am discutat cu două personalități ale atletismului argeșean, național și internațional, prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu, Președinta Asociației Județene de Atletism, și Marian Oprea, campion mondial la triplusalt și medaliat cu argint la Olimpiada de la Atena din 2004.

Prof. Liliana Mihăilescu, AJA: „Nici nu discut despre așa ceva”

Prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu, Președinta Asociației Județene de Atletism Argeș spune că nici nu se pune problema ca Stadionul Nicolae Dobrin să nu aibă pistă de atletism. „Nici nu vreau să aud de așa ceva, nici nu se discută așa ceva! Chiar săptămâna aceasta, probabil joi, vom transmite o adresă către Federația Română de Atletism pentru a înainta împreună un punct de vedere comun către Ministerul Tineretului și Sportului legat de această poveste. Chiar nu înțeleg raționamnetul pentru a renunța la această pistă. Stadionul nostru a fost primul din țară, din afara Bucureștiului, care a avut pistă sintetică înainte de 1990, pistă realizată cu material produs la nivel local, la CATC (n.r. Rolast SA) și unul dintre primele din țară care a avut bază de atletism. Aici au crescut mulți campioni chiar mondiali și nu doar din Pitești, ci și din alte județe care au fost legitimați la Pitești pentru că la ei nu aveau condițiile de antrenament de aici. E foarte bine că se construiește un stadion nou, dar nici nu se pune problema ca Piteștiul să aibă stadion fără pistă de atletism, sunt mai multe acte normative care obligă la aceasta”, a declarat Liliana Mihăilescu pentru ConcretMedia.ro.

Marian Oprea: „Va fi o tragedie să se întâmple asta”

Campionul mondial și vicecampion olimpic de triplusalt Marian Oprea este și el uimit de intențiile actualei administrații și consideră că dispariția pistei de atletism de la Stadionul Nicolae Dobrin ar fi o tragedie pentru sportul argeșean și nu numai. „Ar fi o tragedie dacă s-ar întâmpla asta. Înainte de toate însă, nu știu dacă din punct de vedere legal e posibil așa ceva, din minimele mele cunoștințe știu că nu e legal. Asta teoretic, practic însă, suntem obinuiți de oamenii noștri politici și din administrație ca în țara noastră să se facă lucruri după bunul plac al acestora și apoi să fim puși în fața faptului împlinit. Obiectiv, chiar daca e orașul meu natal și locul unde s-a construit viața mea sportivă, ar fi trist pentru că aici s-au organizat foarte multe competiții naționale și internaționale si s-au doborat foarte multe recorduri. În 1986 Piteștiul a fost ales pentru meciul de atletism, așa se numeau atunci, Româmnia – SUA, vă dați seama că nu-i aduceau pe americani oriunde. Doamna Iolanda Balaș și multe alte legende ale sportului românesc veneau foarte des la Pitești și au sprijin baza de atletism de aici, toate aceste legende și fosta administrație, cea a domnului Pendiuc, s-au zbătut ca la Pitești să avem o bază sportivă normală. Nu știu cu ce ar încurca fotbalul dacă noul stadion va avea și pistă!! Ar fi trist să se întâmple asta și dacă se va încerca materializarea aceste intenții vă asigur că mă voi implica activ în aducerea lucrurilor la normalitate”, a spus în exclusivitate pentru ConcretMedia.ro campionul mondial Marian Oprea.

Pista de atletism din Trivale – trecut și perspective

Pista de atletism a stadionului „Nicolae Dobrin” din Pitești, a fost realizată în anul 1979 și a fost practicabilă pâna in anul 2009, când s-a decis reconstrucția acesteia cu materiale moderne. Inaugurarea s-a realizat în anul 2014, odată cu organizarea Campionatelor Balcanice de atletism-seniori, iar în următorii ani au fost organizate mai multe competiții de nivel internațional și național.

Elevii-atleți din cadrul C.S.S. „Aripi” Pitești, iar mai apoi din cadrul L.P.S. „Viitorul” Pitești, au avut acces neîngrădit în toată această perioadă, pe pista de atletism a stadionnului. Elevii-sportivi din cadrul celor două instituții amintite mai sus, au participat la numeroase competiții locale, naționale și internaționale, unde au obținut rezultate notabile: 185 titluri de campioni naționali; 201 vicecampioni naționali; 173 medalii de bronz – obținute la nivel național; Concursuri și Competiții internaționale: 3 locuri I; 3 locuri II; 3 locuri III; Campionate Balcanice: 12 locuri I; 10 locuri II; 7 locuri III; Campionate Europene: 3 locuri I; 1 loc III; Campionate Mondiale: 2 locuri I;

Rezultatele de excepție prezentate mai sus, au fost obținute de elevii-atleți de la cele două instituții amintite, iar dintre aceștia vom aminti doar cei doi campioni mondiali de juniori din cadrul secției de atletism a L.P.S. „Viitorul” Pitești, Marian Oprea-triplusalt și Adina Anton-săritura în lungime.

După absolvirea cursurilor liceale, cei doi atleți au obținut mai multe medalii la Campionate Europene și Mondiale, iar Marian Oprea (Cetățean de Onoare al Piteștiului) a obținut medalia de argint la Olimpiada din 2004 de la Atena, la proba de triplusalt. În perioada următoare se urmărește înființarea unui Centru Olimpic de pregătire a juniorilor în județul Argeș (L.P.S. Câmpulung și L.P.S. „Viitorul” Pitești).

One thought on “Marian Oprea, campion mondial, vicecampion olimpic: „Ar fi trist dacă noul stadion din Pitești nu va avea pistă de atletism”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Tăriceanu divorțează din nou: ALDE și PRO România rup alianța

Membrii ALDE și PRO România, partideșe perdanților Tăriceanu și Ponta, „își manifestă dorința de a merge pe drumuri separate”, a declarat președintele ALDE Dâmbovița, Petre Ionel. În opinia sa, fuziunea dintre cele două formațiuni a fost doar „un compromis de ultimă oră”. „România are prioritate! Alegerile generale au fost pierdute, […]
Tăriceanu Și Ponta

Subscribe US Now

error: Content is protected !!