Hidroelectrica (simbol bursier H2O) a anunţat luni seară că a semnat contractul pentru realizarea lucrărilor de retehnologizare a Amenajării Hidroenergetice Vidraru cu o asociere formată din Electromontaj (lider) şi croaţii de la Koncar – Engineering, având ca subcontractant pe Butan Grup. Demersul vine ca urmare a finalizării procedurii de atribuire prin licitaţie deschisă, relșatează zf.ro. Preţul contractului este de 188 milioane euro, urmând ca lucrările să fie realizate în 84 de luni (7 ani).
„Atribuirea acestui contract reprezintă un pas important pentru modernizarea şi eficientizarea infrastructurii hidroenergetice a companiei. Retehnologizarea Vidraru va asigura nu doar o capacitate crescută de producţie a energiei regenerabile, dar şi un impact pozitiv asupra stabilităţii reţelei energetice naţionale. Suntem încrezători că parteneriatul cu Electromontaj şi asociaţii săi va aduce rezultate remarcabile. Această investiţie majoră subliniază angajamentul Hidroelectrica de a moderniza şi optimiza capacităţile sale de producţie, asigurând astfel o contribuţie semnificativă la obiectivele naţionale şi europene de energie regenerabilă şi sustenabilitate”, a spus Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, citat de zf.ro.
Centrala hidroelectrică Vidraru, având o putere instalată de 220 MW, este amplasată pe malul drept al râului Argeş într-o cavernă situată la 104 m sub nivelul râului, cu rolul de a produce 409 GWh/an energie electrică prin utilizarea potenţialului hidroenergetic disponibil în lacul de acumulare Vidraru şi de a participa la reglajul frecvenţă-putere în Sistemul Energetic Naţional, asigurând totodată şi alte servicii de sistem.
Achiziţia şi realizarea lucrărilor de retehnologizare asupra AHE Vidraru preconizează , printre altele, creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu menţinerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrală); creşterea randamentelor hidroagregatelor şi implicit a randamentului global al amenajării; creşterea performanţelor şi rentabilităţii investiţiei peste nivelul iniţial; creşterea fiabilităţii, a disponibilităţii şi a siguranţei în exploatare pentru toate echipamentele şi instalaţiile Amenajării dar şi asigurarea volumului şi a calităţii serviciilor de sistem furnizate de CHE; introducerea unui sistem care să permită monitorizarea şi comanda centralizată din DHA/DEN, realizându-se astfel premisele flexibilităţii monitorizării funcţionării CHE; pregătirea echipamentelor şi instalaţiilor din Centrala Vidraru şi de la celelalte obiecte ale amenajării pentru un nou ciclu de funcţionare.
Construcția barajului și a hidrocentralei Vidraru, obiectiv de importanță strategică pentru sistemul energetic românesc, a început în 1960 și a fost finalizată după cinci ani și jumătate. Hidrocentrala de la Vidraru a fost pusă în funcțiune în 1966. La vremea aceea, barajul Vidraru era al cincilea în Europa și al nouălea în lume, între construcțiile similare.