Episodul Liliana Murguleț, învățăminte

Sunt primul jurnalist care a scris toamna trecută despre sosirea Lilianei Murguleț în fruntea învățământului argeșean. Tot eu am fost și primul căruia i-a acordat o declarație de presă în noua sa calitate. Totodată, primul interviu publicat de site-ul ConcretMedia.ro la puțin timp după lansarea acestuia a fost tot cu Liliana Murguleț. Am rămas de atunci cu impresia, pe care în bună măsură o păstrez și acum, că dascălul Liliana Murguleț este un profesionist al branșei sale. Că are capacitatea și cunoștințele necesare să miște lucrurile și să facă reformă în învățământ. Există și argumente faptice în acest sens. Din păcate însă, Liliana Murguleț a fost devorată de propria opțiune politică. Și nu mă refer aici la apartenența la PNL, ci la o grupare anume din PNL.

O demitere fulgerătoare

Ieri, la doar o zi după alegerile interne din PNL Pitești, ministrul Cîmpeanu a demis inspectorul școlar general al ISJ Argeș. Aceasta după ce Liliana Murguleț a fost acuzată că a implicat elevi de liceu în aceste alegeri. În urma cărora, domnia sa a obținut funcția de prim-vicepreședinte al organizației liberale piteștene. Mai mult, un elev de 17 ani de la Zinca Golescu a recunoscut că a votat la aceste alegeri încălcând legea, atât el, cât și organizatorii care i-au acceptat votul. În urma acestor evenimente, s-a cerut  demiterea Lilianei Murguleț fiind considerată direct răspunzătoare. O demitere care s-a și înfăptuit și care, dacă se va dovedi că acuzele se susțin, este și îndreptățită.

Tu ridici partidul, partidul te omoară

Episodul Liliana Murguleț duce la câteva concluzii simple și de bun simț. Dacă ești un bun profesionist și partidul te pune în funcția potrivită înseamnă că partidul are nevoie de tine și nu invers. Pentru că tu ți-ai demonstrat deja valoarea. Mai înseamnă și că tu, prin prezența ta acolo, ridici partidul și nu partidul pe tine, așa cum s-ar crede. Valoarea unui partid e dată de valoarea oamenilor care formează partidul. Niciodată invers.

Mai mult decât atât, dacă accepți necondiționat supremația partidului în viața ta profesională, partidul ți-o va distruge. Mai devreme sau mai târziu ți-o va distruge. Și, odată cu ea, și o parte din prestigiul personal. Iar Liliana Murguleț este dovada vie că atunci când te pui cu totul la dispoziția partidului, vei sfârși prin a fi victima acestuia.

O umbră poate nemeritată

Când a sosit în Argeș, profesoara Murguleț a fost poate cea mai mare și mai bună lovitură de imagine pe care a dat-o PNL vreodată. CV-ul său impresionant, precum și miile de aprecieri care curgeau din partea celor care o cunoșteau îi consfințeau valoarea profesională și umană. Acum CV-ul său riscă să rămână pătat pentru totdeauna de o demitere care, dacă se va dovedi fundamentată, va arunca o umbră poate nemeritată asupra dascălului Liliana Murguleț. Pentru ce și pentru cine, doamna profesoară? Pentru Miuțescu și Tofan, care sunt mult sub nivelul dumneavoastră profesional și nu numai? Nu merita! Din păcate, dumneavoastră i-ați ascultat doar pe ei, nu și pe noi, cei de aici, care îi cunoșteam mai bine.  

De băgat la cap

Liderii politici din România, cei din Argeș nu fac deloc excepție, funcționează încă după principul „Eu te-am făcut, eu te omor!”. Majoritatea acestora sunt indivizi capabili să calce pe cadavre chiar și la propriu pentru a rămâne în fruntea bucatelor. Să calce pe demnitatea și onoarea oamenilor e la fel de firesc pentru ei precum e cafeaua de dimineață.

Așadar, dragi profesioniști din țara asta, atâția câți mai sunteți, aveți mare grijă când un partid vă oferă o funcție! Aveți mare grijă ce vi se cere în schimb și ce și cât sunteți dispuși să oferiți fără a vă compromite. Și, cel mai mult, aveți grijă cine din partid vă oferă funcția! Nu funcția vă ridică pe voi, ci acceptarea ei ridică partidul care v-a propus-o. Bineînțeles, repet, dacă sunteți profesioniști în meseria voastră. Altfel, partidul e în tot și toate cele ce mâine vor râde la soare. Indiferent cum se numește acest partid.

Epilog

Încă îmi place să cred că Liliana Murguleț este un profesionist al branșei sale. Poate că valul reputației politice și publice a luat-o prea repede și a ridicat-o prea sus ca să mai poată gestiona situația, a amețit un pic și a scăpat lucrurile de sub control. Nu e o scuză nici pe departe, dar se poate întâmpla oricui să i se deformeze realitatea în astfel de momente.

În schimb, dacă implicarea elevilor de liceu în alegerile din PNL Pitești a fost un compromis făcut cu bună știință și are o cât de mică legătură cu Liliana Murguleț, atunci demiterea sa este pe deplin justificată și meritată. Pentru că, așa cum spunea unul din dascălii mei, școala trebuie să fie un templu, catedra un altar, tabla o icoană, iar cel de la catedră un sfânt fără pată. E păcat, mare păcat, ca această sacralitate a școlii noastre să fie pătată și sacrificată în numele unor mizerii politice precum cea care s-a petrecut duminică la Pitești.

One thought on “Episodul Liliana Murguleț, învățăminte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Șansa noastră la reformă

Țările sunt conduse și administrate politic, oriunde s-ar afla ele și oricum s-ar numi ele. Chiar și dictaturile funcționează după niște principii politice, de dreapta sau de stânga, e drept că duse la extrem. Așadar, vrem nu vrem, politica ne guvernează viața, chiar și pe cea personală în bună măsură. […]
Florin Silviu Negru

Subscribe US Now

error: Content is protected !!