Prețurile au urcat cu 18% la energia electrică

Prețurile au urcat în ianuarie față de decembrie cu 1,3% în medie. Creșterile au fost alimentate de creșterea cu peste 18% a energiei electrice, arată datele INS transmise vineri dimineață. Practic, din întreg coșul de bunuri și servicii analizat de statisticieni, doar mierea de albine s-a scumpit în ianuarie.

Restul produselor și serviciilor au stagnat ca preț. E cazul serviciilor poștale, al biletelor de tren, gazelor și energiei termice. Altele s-au scumpit. Potrivit datelor INS, topul scumpirilor este completat de biletele de avion (6,4% creștere) și la ulei (2,6% scumpire medie) la care prețurile au urcat.

E drept, INS nu include în calculul inflației prețurile din comerțul online, care a luat un serios avânt în timpul pandemiei. Există doar cercetări experimentale ale Statisticii la acest capitol.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,99% în luna ianuarie a acestui an, de la 2,1% în decembrie. Aceasta în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88% iar serviciile cu 2,51%.

În concluzie, energia electrică, transportul aerian şi uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie, faţă de luna anterioară. Singura scădere de preţ s-a consemnat la mierea de albine, transmite Agerpres.

Ținta BNR pentru acest an este o inflație de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

4 thoughts on “Prețurile au urcat cu 18% la energia electrică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rețeaua de transport din Pitești trebuie regândită

Având o dispunere geografică atipică, Piteștiul trebuie să aibă implicit o rețea de transport în comun adaptată la această dispunere. Orașul s-a dezvoltat, au apărut cartiere noi, dar și zone noi care conctrează locuri de muncă. Cu toatea acestea, actuala organizare a transportului urban de călători este aceeași pe care […]
Rețea de transport Pitești

Subscribe US Now

error: Content is protected !!