Starea națiunii piteștene. Un an degeaba

Florin Silviu Negru
Editorial de Florin Silviu Negru

E un adevărat festival, un regal, al politicienilor noștri locali în a ne spune pe Facebook și în presa aservită, adică tot pe Facebook, ce au de gând să facă, ce vor face, ce ne vor mai îngropa ei în lapte, miere și bunăstare. Nu acum, ci într-un viitor cândva, nu se știe când. Chiar așa, voi ați observat că pentru politicienii noștri verbul a face are numai viitor, niciodată prezent? Niciunul dintre aceștia nu suflă o vorbă însoțită de argumente concrete, palpabile, despre ce au făcut până acum sau despre ce fac acum pentru oraș și oamenii lui, ceva semnificativ, o schimbare majoră de macaz, ceva, orice, care există mulțumită lor și care va rămâne în istoria urbei. Știți de ce? Pentru că nu au făcut nimic și nu fac nimic de un an de zile de când s-a constituit actualul Consiliu Local. Nimic de avengură, doar mărunțișuri. Avem în schimb promisiuni și vorbe-n vânt de toate culoarile și mirosurile, cam aceleași ca și în campania electorală. Dar să vorbim mai aplicat despre ce au făcut și ce fac partidele politice și oamenii lor în Pitești.

Cei mai liniștiți sunt pesediștii. Aflat acum la guvernare și la nivel central, nu doar în Argeș, unde e de 32 de ani, PSD își continuă cu succes propriile afaceri politice și administrative, și nu numai, la fel ca și până acum. Pe pesediștii din Pitești nu-i deranjează nimeni cu nimic, nici liberalii, nici useriștii, pemepiștii nici atât. Ai putea crede că doar primarul Cristian Gentea este un pesedist nefericit pentru că pare a fi singurul pesedist local care încasează la greu critici și înjurături în timp ce colegii lui de partid stau cu burta la soarele puterii politice. Nu e cazul să-i plângem de milă, când a decis să candideze trebuia să-și asume și fierea, nu doar mierea funcției. În plus, exceptând mici zvâcniri de amorul mimării contradicției politico-administrative din partea unor consilieri de dreapta, domnul Gentea are o majoritate reală de 100% în Consiliul Local, să fim serioși! Sunt convins că primarul nostru are mai mulți dușmani taciți în propriul partid decât contestatari fățiși în Consiliul Local.

La liberali, ca să citez înțelepciunea populară, purceaua e moartă-n cocină și proptită cu spatele-n ușă ca să nu poți intra la ea. Ai fi crezut că dispariția lui Miuțescu din organigrama partidului ar aduce mult așteptata liniște și revirimentul organizației locale liberale. Adică să înceapă și ei să muncească pe bune, real, în folosul celor care i-au ales. Ei, aș, vacs albina, crema puca! Numai în interoriul grupului de consilieri locali ai PNL Pitești sunt patru aripi care fâlfâie unai mai hăis și mai cea decât alta. Iar două dintre acestea miros de la o poștă a capete de pod ale primarului Gentea încă de la constituirea CL în urmă cu un an. Unde mai pui că încă de prin 2019, PNL Pitești e în campanie electorală internă. Că PNL a ajuns la ponderea de acum în CL Pitești mințind electoratul, ca și la nivel central, că nu va face niciodată cârdășie cu PSD nici nu mai are rost să amintim, o fac în fiecare moment toți alegătorii acestui partid. Dacă peste nici doi ani și jumătate, la următoarele alegeri locale, PNL nu va mai intra în Consiliul Local sau va mai prinde doar maxim doi consilieri la Pitești, e strict problema PNL. Dar dacă PSD își va asigura în 2024 două treimi din numărul consilierilor atunci vina este totală și exclusivă tot a PNL. Bine, pe unii liberali din CL-ul de acum e posibil să-i vedem și în următorul, dar din partea PSD. Aș putea avansa chiar și vreo două spre trei nume cu convingerea că îmi vor fi confirmate în acest scenariu.

În fine, USR e pentru Pitești cum e apa sfințită pentru colica biliară, adică apă chioară. Teama de a pierde fotoliul de viceprimar pe care îl dețin îi face să fie foarte liniștiți. Atât de liniștiți că, păstrându-l în funcție pe vicele cu pricina, nici primarul Gentea nu are vreo cât de mică neliniște în privința lor. De consilierii PMP chiar nu avem ce spune, ei au scuza că sunt cantitate neglijabilă.

Trăgând linie și adunând cele de mai sus, vouă vă dă ceva pe plus pentru noi, piteștenii? Nici mie.

Dar, în Pitești se întâmplă și lucruri concrete, care se simt, la propriu. Un bun amic, un om pe care îl cunosc de peste 25 de ani avea aici o afacere mică dar care producea mult, la propriu, pentru că omul făcea producție. Îi mergea strună, tot la propriu. Patron fiind muncea în hală cot la cot cu angajații săi, tot la propriu, plin de praf, șpan și alte alea. Afacerea nu era din cele care trăiau din combinații politice și administrative, ci din parteneriate private. Omul nostru putea să-și pună liniștit, tot la propriu, un milion sau mai multe de euro sub pernă pentru că erau bani munciți cinstit de el cu mâinile lui. La propriu. Așadar, îi mergea din plin aici, era fericit, avea tot ce-i trebuia. Nu vreți să știți pe unde își făcea vacanțele. Pe banii lui, nu ai noștri. Deodată, la finele lui 2021, amicul meu și-a vândut firma super profitabilă, vila din marginea Piteștiului cu teren generos, livadă pe rod și toate cele, și-a luat nevasta, copilul adolescent, tatăl sptuagenar și conturile cu bani și s-a mutat de aici. Nu în Dubai sau la Monte Carlo, că el e român cu gena muncii cinstite în sânge, printre tot mai puținii, ci tot în România, la niște sute de kilometri de Pitești, într-o margine de țară. De ce oare a plecat prietenul meu din locul unde s-au născut el, părinții și toți înaintașii lui și unde îi mergea atât de bine? Nu l-am întrebat încă, dar eu mizez pe un răspuns evident: pentru că există în țara asta un loc care probabil e mai bun pentru el, familia lui, munca lui, ideile lui, banii munciți de el și, implicit, pentru impozitele plătite de el.

Între timp, aici la Pitești se inaugurează în neștire parcuri industriale și hub-uri de afaceri. Din gură.

One thought on “Starea națiunii piteștene. Un an degeaba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Comunitatea din Recea trimite ajutoare refugiaților ucrainieni

Deși nu vorbim de cea mai înstărită localitate din Argeș, iar locuitorii săi nu sunt nici pe departe printre bogații județului, comunitatea din Recea, comună din sudul Argeșului, întinde o mână de ajutor refugiaților ucrainieni. Astfel, la inițiativa primarului Doru Dragu, s-au strâns aproximativ 10 000 de lei din care […]
Ajutoare ucrainieni

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!