Gândit prost, „Primul ghiozdan” a devenit „Primul zero pentru clasa zero”

Florin Silviu Negru
Editorial de Florin Silviu Negru

Există studii care spun că ghiozdanul pe care copiii noștri îl poartă în spate în drum spre școală e prea greu. Prea multe cărți, prea multe caiete, prea multe accesorii. De câteva zile bune, ghiozdanul celor care vor merge anul acesta în clasa zero la școlile din Pitești a devenit și mai greu. Aceasta pentru că, pe lângă cele trebuincioase învățăturii, acest ghiozdan e deja plin de ipocrizie politică.

Primarul Piteștiului a inițiat un proiect de hotărâre pe care l-a supus votului Consiliului Local, proiect denumit „Primul ghiozdan”. Mai exact, edilul a propus ca fiecărui elev piteștean care va merge în clasa zero municipalitatea să-i ofere un pachet care să conțină ghiozdan, penar, creioane, caiet de  matematică, caiet dictando, acuarele, set de scris (creion, gumă de șters, ascuțitoare, riglă), bloc de desen, cutie personalizată. Valoarea maximă a fiecărui pachet este de 90 de lei. De aici a urmat o întreagă dezbatere publică și politică, în special pe tema oportunității acordării acestui pachet fiecărui elev sau doar celor din familii defavorizate.

Cunosc familii în Pitești pentru care nu doar ghiozdanul, nu doar conținutul acestuia costă peste 90 de lei, ci doar primul pix sau stilou așezat în primul penar, care la rândul său e în primul ghiozdan, depășește sănătos valoarea de 90 de lei. De asemenea, sunt suficient de multe familii care doar în ghiozdanul ca atare investesc câteva sute bune de lei pe criterii de rezistență și, mai ales, design. Ce s-ar fi întâmplat cu pachetele oferite de Primărie acestor familii? Exact ce s-a întâmplat aproape 20 de ani cu cornul și laptele de care, în cantități mari, în mai toate școlile piteștene, s-a ales praful.

Personal consider că o astfel de inițiativă este salutară doar dacă ea este îndreptată exclusiv acolo unde ajută cu adevărat. Altfel, nu reprezintă decât încă o manevră ieftină de imagine a unui politician aflat vremelnic în fruntea bucatelor, un demers care pune inutil și nemeritat un sac de ipocrizie politică în spatele copiilor care merg pentru prima oară la școală. Un proiect gândit pe picior, a cărui finalizare s-ar fi consumat după ce multe familii, dacă nu chiar majoritatea, și-ar fi rezolvat deja problema primei zile de școală, nu poate folosi la nimic și nimănui. Nici măcar celor care speră că, așa cum unii au crezut că dacă dau găleți acestea li se vor întoarce pline cu voturi, își vor asigura câte un ghiozdan de voturi din partea familiilor ai căror copii merg anul acesta în clasa zero.

Ca să fie într-adevăr un demers eficient și de folos celor care chiar ar avea nevoie de prevederile sale, proiectul trebuia gândit încă de dinainte de finele anului școlar trecut și supus votului cel mai târziu la mijlocul lunii iulie. Ar fi existat astfel, cu siguranță, și o argumentație solidă care să împiedice respingerea acestuia de către Consiliul Local și timp suficient pentru îmbunătățirea lui dacă era nevoie. Din păcate, și la Primăria Pitești se lucrează românește, făcându-se vara car și iarna sanie. În acest fel, pentru copiii care chiar aveau nevoie de el, proiectul „Primul ghiozdan” a devenit „Primul zero pentru clasa zero”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

O stradă din Topoloveni va purta numele colonelului Verzea, degradat și condamnat pentru trădare în 1919

În ședința de joi, 26 august, Consiliul Local Topoloveni a adoptat o controversată hotărâre în urma căreia o stradă din oraș va purta numele unui condamnat pentru trădare de țară. E vorba de colonelul Victor Verzea care în Primul Război Mondial a trădat în favoarea Austro-Ungariei și Germaniei. Ofițerul a […]
Victor Verzea

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!