Dosarul cu șină va dispărea în cinci ani

Românii vor scăpa de dosarul cu șină până în 2026. Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat la Digi24 că acest lucru se va face treptat. Aceasta deoarece din ce în ce mai puține instituții vor cere dosare.

Astfel, din vara acestui an, în Capitală va fi implementat un proiect-pilot. Acesta va  interconecta bazele de date ale administrațiilor financiare. Astfel se va permite instituțiilor să aibă acces la datele necesare pentru preschimbarea unor documente, spre exemplu. În consecință, cetățenii nu ar mai fi nevoiți să facă curse între instituții ca să mute hârtiile.

„Trebuie să începem să scăpăm de hârtii. Prima dată trebuie să scăpăm de cozi pentru că o să conectăm instituţii între ele. Vom vedea cum funcţionează şi cum poate fi scalat modelul ăsta la nivel naţional. O să începem cu Bucureştiul, în iunie-iulie. Va fi un test-pilot de interconectare şi interoperabilitate a bazelor de date ale administraţiilor financiare. Aici sunt date care sunt necesare, de exemplu, pentru preschimbarea unor documente. Odată autentificat în bazele de date, nu va mai fi sarcina cetăţeanului să se mute cu hârtiile de la o instituţie la alta”, a declarat ministrul Digitalizării.

Teleman a precizat că de dosarul cu şină „o să scăpăm treptat”. „Aici avem nevoie – şi proiectul ăsta e pe agenda colegilor din Parlament – de unificarea a două legi. Legea arhivelor şi Legea arhivării electronice, ele trebuie să fie într-o singură lege. Asta ar permite ca, odată ce un document a fost emis în format electronic, să nu mai fie nevoie de o versiune fizică, de o copie fizică a lui. Pentru că odată ce am dat print am distrus întreaga filosofie a stocării digitale. Atunci când nu o să mai avem obligaţia să furnizăm documente fizice înseamnă că circuitele astea vor funcţiona”, a mai afirmat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ingratul domn Bulf, Cătălin Bulf, de la PMP

Cătălin Bulf este șeful popularilor argeșeni și secretar general al PMP la nivel național. Din ianuarie 2020 și până la finele lui martie 2021 a fost secretar de stat în Minsiterul Econimiei. Timp în care a iubit și sprijinit PNL și alianța de dreapta instalată la guvernare după alegerile din […]
Cătălin Bulf

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!