O mizerie, „Ainștainii” din politică l-au înlăturat pe fizicianul Cătălin Ducu de la conducerea RATEN

O vorbă veche românească spune că sula nu știe carte. Și azi m-am convins, din nou, că nu știe. Dar înainte să merg mai departe trebuie spus că, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, sula este o „unealtă (folosită de cizmari și de cojocari) formată dintr-un ac lung și gros de oțel, drept sau curb, fixat într-un mâner, cu care se găurește pielea, talpa etc. spre a putea petrece acul sau ața prin ele.” Asta ca să n-avem vorbe.

Am mai aflat astăzi, încă o dată, că în Argeș valorile nu valorează nimic, de parcă aș mai fi avut nevoie de confirmări. Nu aveam, chiar nu aveam. Sulele care conduc județul și, mai ales, lucrul cel mai trist, cercetarea românească au decis să facă o schimbare demnă de Rusia, dar nu Rusia lui Putin, ci de cea a lui Stalin. Fizicianul și universitarul Cătălin Ducu a fost schimbat din funcția de director general al RATEN – „regie strategică de importanță națională, care coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare, asigură menținerea și dezvoltarea suportului științific și tehnologic pentru Programul Energetic Nuclear National” (sursa raten.ro).

Chiar dacă a fost propus de PNL, adică politic, să zicem, omul chiar știe carte, omul chiar a învățat multă carte, omul chiar era potrivit la locul potrivit. Cătălin Ducu este unul dintre tot mai puținii oameni din județul ăsta care pot fi numiți oameni de știință. Spre deosebire de sulele (vezi DEX) care conduc județul și cercetarea românească. Cătălin Ducu nu a emigrat în Canada, nu a rămas nici măcar la Măgurele, ci a ales ICN. Funcția de director general era doar o funcție, e adevărat, dar el este omul care din această funcție putea cataliza cercetarea la Mioveni. Pentru cei care l-au schimbat fac precizarea că, tot DEX ne spune, a cataliza înseamnă a impulsiona, a accelera, a stimula un proces. A aduce valoare și plus valoare, spune eu, într-un loc pe care l-a scuturat de praful așternut de prea multă vreme. Și ca să vorbim și de bani, că aici se joacă hora, e de notorietate că deja fostul director Ducu a adus peste 100 de milioane de euro pentru proiectul ALFRED, proiectul acela cu care s-a lăudat multă lume și cam atât.

În fine, Cătălin Ducu nu este un om care să merite o așa bătaie de joc. Afacerile astea în care cineva te pune director doar ca să-și rezolve niște treburi cu mâna ta merg în politica românească, bine, mult spus politică, o hazna ordinară și puturoasă. Omul acesta e fizician. Pentru amatori revin la DEX: „Persoană care se ocupă cu studiul fizicii, specialist în fizică”. Băi, voi sunteți nebuni? Omul e specialist în Fizică. Voi? Doar niște sule (vezi definiția DEX de la începutul articolului) triste târându-se mai umilitor ca niște râme sub robia banului.

Post Scriptum: O țară în care un om care a studiat „Fizica corpului solid” este înlăturat de structuri politice specializate în dinamica banului lichid nu are nici un viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Recea, Argeș – istorii, povești, legende

Comuna Recea este situată în Câmpia Găvanu-Burdea, în sudul județului Argeș, la 45 km de municipiul Pitești, pe malurile râului Teleorman. Are în componență cinci sate: Recea, Deagu de Sus, Deagu de Jos, Goleasca și Orodel. Satele Deagu de Sus și Deagu de Jos se află pe valea pârâului Băidana, […]
Recea - Argeș

Subscribe US Now

error: Content is protected !!