Pisicile, veverițele și bufnițele – paznicii Muzeului Golești 

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii de la Golești – Argeș a devenit de ani buni nu numai o destinație turistică și culturală, ci și un loc tot mai frecventat de cei dornici de a petrece timp de calitate în aer liber și în special de familiile cu copii mici. Iar una dintre atracțiile principale pentru micuții vizitatori este numărul mare de pisici care sălășluiesc pe cele 14 hectare ale Muzeului, acestea putând fi întâlnite nu doar printre casele și acareturile țărănești expuse la Golești, ci și în interiorul acestora și, uneori, chiar în Conacul Goleștilor. Doar că prezența în număr mare a felinelor nu este întâmplătoare într-un astfel de loc. 

„Da, pisicile sunt un punct de atracție, mulți copii care vin mai și pleacă cu pisici, dar întotdeauna cei care sunt la ieșire spun „Alo! Alo! Nu plecați cu pisica!”. Pot să vă spun că ultimul recensământ a fost spre sfârșitul lui noiembrie (n.r. 2023), când le-am făcut vaccinuri la toate pisicile, și pot să spun că avem 35 de pisici, toate sunt sterilizate, deparazitate, vaccinate și toate sunt bine hrănite. Și nu mai avem șoareci deloc. Modelul l-am luat de la Muzeul Satului din București, ei au mai multe pisici ca noi, chiar am întrebat-o recent pe doamna directoare și mi-a spus că ei au vreo 50, dar ne vom apropia de ei. Am mai avut și alte metode de luptă cu dăunătorii. De exemplu, aveam o problemă cu ciorile care se înmulțiseră foarte mult. În general ciorile își fac cuiburile în arborii foarte înalți și noi avem arbori foarte înalți la Golești. Știți cum am reușit să scăpăm de ele? Cu veverițe. Am adus patru-cinci veverițe la Golești, iar ele se urcau în pomii aceia înalți și le stricau cuiburile. Și au plecat ciorile de la Golești. Din nefericire, de aproape doi ani am constatat că nu mai sunt veverițe. La rozătoare ne-au ajutat foarte mult și bufnițele. Avem și bufnițe, nu știu câte, într-o zi am numărat doar eu nouă bufnițe care erau în parcul conacului. Cu siguranță și ele sunt foarte folositoare.”, a explicat Iustin Dejanu, directorul Muzeului Golești în cadrul emisiunii Argeșul Concret de la Argeș Plus TV. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Recea, Argeș: Aproape 10 kilometri de drumuri locale modernizate în 2024 

Anul 2024 vine cu noi investiții pentru dezvoltarea comunei Recea din sudul județului Argeș, o parte dintre acestea vizând infrastructura rutieră a localității. Astfel, cu o finanțare totală de aproape 15,5 milioane lei, din care 15 000 000 lei de la Bugetul de Stat și 493 255 lei de la […]
Recea

You May Like

Subscribe US Now

error: Content is protected !!