România are o suprafaţă de 135.000 de hectare de livezi pe rod în prezent. Suprafața totală are mai puţin cu 9.000 de hectare decât acum un deceniu. Pierderea s-ar putea recupera în următorii doi ani prin accesarea fondurilor europene puse la dispoziţie pentru pomicultură. În următorii zece ani suprafaţa plantată cu livezi moderne ar putea ajunge la 60.000 de hectare. Aceasta va conduce la o producţie de 2 milioane de tone de fructe, în creştere cu peste 30%.
„Situaţia în pomicultură arată bine. În 2020 au fost depuse 100 de proiecte la AFIR, care sunt în aşteptare pentru finanţare. Sunt optimist şi cred că suma de 122 milioane de euro (disponibilă în 2021 şi 2022 pentru finanţare din fonduri europene) va fi prea mică pentru cererea existentă“, a spus Mihai Coman. Mihai Coman este director al Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti – Mărăcineni. Precizările au fost făcute în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.
El a mai adăugat că prin cele peste 120 milioane euro, vor fi înfiinţate noi culturi pomicole pe 9.000 de hectare. Totul în următorii doi ani. Specialistul a subliniat că s-a văzut interesul ridicat pentru investiţii în acest sector în 2020. Anul trecut au fost utilizate 310 milioane lei (peste 60 milioane euro) din fonduri europene pentru investiţii în pomicultură. Peste suma stabilită iniţial. În ultimii cinci ani, pomicultura a început să se dezvolte datorită fodurilor europene, lucru pe care l-a făcut şi viticultura anterior.